Latte macchiato / laté – návod na domácu prípravu

  Latte doma? Áno, my to zvládneme! Môžme sa to naučiť tu alebo na našom instagramom videu. Latte macchiato je kávový nápoj, ktorý v doslovnom preklade znamená zafarbené mlieko. Názov vychádza zo spôsobu prípravy, pri ktorom sa espresso pomaly nalieva do horúceho mlieka pokrytého vrstvou mliečnej peny. Pri správnej príprave sú v pohári viditeľné tri vrstvy: na dne sa nachádza mlieko, v strede espresso a na vrchu mliečna pena.  Na prípravu budeme potrebovať ( položky nájdete na konci návodu aj v našom e-obchode ) :
  1. French press
  2. Pripravenú kávu – viď. ostatné návody
  3. Mlieko – najlepšie plnotučné 3,5 % alebo obľúbené alternatívne mlieko
  4. Konvičku na liatie mlieka – my sme si ju pomocou kliešťov vyrobili z použitej konzervy
  5. Vysoký pohár
Poďme na to !

1. Do polovice French pressu si nalejeme mlieko (objemovo je to približne 200 ml).

2. Mlieko si zohrejeme na teplotu okolo 60 °C. Je to taká teplota, pri ktorej dokážeme udržať ruku na skle French pressu, no cítime silné teplo.

3. Prejdeme k napeneniu mlieka.

4. Sitko French pressu rýchlym pohybom zatlačíme na dno nádoby a následne rovnakou rýchlosťou vytiahneme nahor. Tento pohyb vykonáme trikrát. Potom sitko umiestnime pod hladinu mlieka, pod ktorou ním pohybujeme približne 30 sekúnd. Objem mlieka nám vzrastie takmer na vrch French press nádoby.

5. Sitko odstránime z nádoby a krúživými pohybmi sa zbavujeme bublín v mlieku. Sem tam poklepeme nádobou o stolík. Dávame však pozor na to, aby sme ju nerozbili. Správne napenené mlieko sa prichytáva na okrajoch nádoby a nemá takmer žiadne bubliny.

6. Mlieko si pohybmi zľava doprava prelejeme do konvičky, pričom do nej potrebujeme dostať aj dostatok hrubej mliečnej peny.

7. Takto vyzerá naše mlieko v konvičke. Znova ho pohybmi zľava doprava prelejeme do vysokého pohára, pričom necháme miesto na kávu. Je dôležité počkať približne 30 sekúnd, kým sa nám mlieko neoddelí od peny. Jednotlivé vrstvy v pohári dokážeme pri pohľade zboku rozoznať aj voľným okom.

8. A je to tu, blížime sa do finále. Kávu pomaly a opatrne nalejeme do nášho pohára, pričom vidíme, ako sa nám jednotlivé vrstvy krásne delia.

Nech vám chutí!

Add to cart