French press – návod na prípravu

Príprava pomocou French pressu je jednoduchá príprava kávy, no netreba ju podceňovať. Odporúčame ju milovníkom takzvaných „kávových čajíkov“. Pri filtrácii je použité kovové sitko French pressu, teda francúzskeho lisu. Do kávy tak prechádza veľa olejov a kávových tukov na rozdiel od káv filtrovaných papierovým filtrom. Káva má teda silnú chuť. Hlavnou výhodou je už spomínaný kovový filter, ktorý odstráni časti namletej kávy, tým pádom kávu nepreextrahujeme a užívame si konzistentnú chuť počas celého kávového rituálu. To, ako sa dá French press použiť, nájdeme v ostatných návodoch.

Chceme podotknúť, že možných príprav je naozaj mnoho. A my tvrdíme, že každá je správna. Totiž najlepšia káva je taká, ktorá vám chutí. Nebojte sa teda experimentovať s hrúbkou mletia, dobou extrakcie či objemom vody.

Na prípravu budeme potrebovať ( položky nájdete na konci návodu aj v našom e-obchode ) :

  1. French press
  2. Zrnkovú kávu (alebo už namletú kávu) – odporúčame však mlieť si kávu sami, káva nám tým pádom nezvetráva a my dostaneme z kávy jej úžasné chute .
  3. Mlynček na kávu
  4. Rýchlovarnú kanvicu na vodu
  5. Nádobu na preliate hotovej kávy, alebo šálku
  6. Váhu a stopky

Poďme na to !

1. Zohrejeme si vodu v rýchlovarnej kanvici. Voda v kanvici sa však zohreje až na 100 °C, my ale použijeme takú, ktorá má 92 °C. Zníženie teploty zo 100 na 92 °C trvá približne 45 sekúnd, a to je presne ten čas, kedy si stihneme namlieť kávu.

2. Namelieme si kávu na hrubšie mletie. Záleží na tom, aký mlynček používame, no je nutné experimentovať. Ak sa nám výsledný produkt zdá príliš ťažký a monotónny, nabudúce použijeme hrubšie mletie. Naopak, ak je káva príliš mdlá a ťažko v nej identifikujeme chute, použijeme jemnejšie mletie. My sme použili 8 g kávy na 100 ml vody. My sme použili 8g kávy na 100ml vody.

3. Je dobré, ak máme nachystanú váhu spolu s French press nádobou. Hneď po zovretí si nádobu zohrejeme horúcou vodou. Na zohriatie nám stačí 100 ml vody, ktorú následne vylejeme.

4. Nasypeme 20 g namletej kávy do French pressu.

5. Kávu zalejeme 50 ml horúcej vody. Najlepšie je použiť váhu, ktorú si vynulujeme a do nádoby dolievame horúcu vodu (100 g = 100 ml vody). Po naliatí spúšťame stopky a nechávame kávu kvitnúť 30 sekúnd. Tento proces sa volá bloom (nie Orlando). Jedná sa o uvoľňovanie oxidu uhličitého z kávy.

  1. Po uplynutí 30 sekúnd dolejeme zvyšných 200 ml vody (odporúča sa však vodu v kanvici znova zohriať a ochladiť na 92 °C). Na váhe nám teraz ukazuje celkovú hmotnosť 250 alebo 270 g (20 g kávy + 250 g vody).

7. Celý obsah French pressu poriadne premiešame.

8. Stopky nám ukazujú 3 minúty a 30 sekúnd a my vkladáme sitko.

9. Zatlačíme sitko smerom nadol, čím prefiltrujeme kávu.

10. Najdôležitejšie je kávu ihneď preliať do druhej nádoby, čím zamedzíme tomu, aby sa ďalej lúhovala, resp. extrahovala.

11. Nádobou zatočíme a kávu prelejeme do šálky.

Add to cart