Príprava pomocou French pressu je jednoduchá príprava kávy, no netreba ju podceňovať. Odporúčame ju milovníkom takzvaných „kávových čajíkov“. Pri filtrácii je použité kovové sitko French pressu, teda francúzskeho lisu. Do kávy tak prechádza veľa olejov a kávových tukov na rozdiel od káv filtrovaných papierovým filtrom. Káva má teda silnú chuť. Hlavnou výhodou je už spomínaný kovový filter, ktorý odstráni časti namletej kávy, tým pádom kávu nepreextrahujeme a užívame si konzistentnú chuť počas celého kávového rituálu. To, ako sa dá French press použiť, nájdeme v ostatných návodoch.
Chceme podotknúť, že možných príprav je naozaj mnoho. A my tvrdíme, že každá je správna. Totiž najlepšia káva je taká, ktorá vám chutí. Nebojte sa teda experimentovať s hrúbkou mletia, dobou extrakcie či objemom vody.
Poďme na to !
1. Zohrejeme si vodu v rýchlovarnej kanvici. Voda v kanvici sa však zohreje až na 100 °C, my ale použijeme takú, ktorá má 92 °C. Zníženie teploty zo 100 na 92 °C trvá približne 45 sekúnd, a to je presne ten čas, kedy si stihneme namlieť kávu.
2. Namelieme si kávu na hrubšie mletie. Záleží na tom, aký mlynček používame, no je nutné experimentovať. Ak sa nám výsledný produkt zdá príliš ťažký a monotónny, nabudúce použijeme hrubšie mletie. Naopak, ak je káva príliš mdlá a ťažko v nej identifikujeme chute, použijeme jemnejšie mletie. My sme použili 8 g kávy na 100 ml vody. My sme použili 8g kávy na 100ml vody.
3. Je dobré, ak máme nachystanú váhu spolu s French press nádobou. Hneď po zovretí si nádobu zohrejeme horúcou vodou. Na zohriatie nám stačí 100 ml vody, ktorú následne vylejeme.
4. Nasypeme 20 g namletej kávy do French pressu.
5. Kávu zalejeme 50 ml horúcej vody. Najlepšie je použiť váhu, ktorú si vynulujeme a do nádoby dolievame horúcu vodu (100 g = 100 ml vody). Po naliatí spúšťame stopky a nechávame kávu kvitnúť 30 sekúnd. Tento proces sa volá bloom (nie Orlando). Jedná sa o uvoľňovanie oxidu uhličitého z kávy.
7. Celý obsah French pressu poriadne premiešame.
8. Stopky nám ukazujú 3 minúty a 30 sekúnd a my vkladáme sitko.
9. Zatlačíme sitko smerom nadol, čím prefiltrujeme kávu.
10. Najdôležitejšie je kávu ihneď preliať do druhej nádoby, čím zamedzíme tomu, aby sa ďalej lúhovala, resp. extrahovala.
11. Nádobou zatočíme a kávu prelejeme do šálky.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.