Filter V60 – návod na prípravu

Míľnikom v roku 2005 bol dripper na kávu od firmy Hario s označením V60 (písmeno ,,V” označuje tvar nádoby a číslo ,,60” je uhol, ktorý zvierajú strany drippera). Na filtrovanie sa používa papierový filter. Chuť kávy je veľmi jemná, ba až sladká. Samotnej extrakcii napomáha gravitácia tým, že voda preteká cez kávu v dripperi. Chceme podotknúť, že možných príprav kávy je naozaj mnoho a my tvrdíme, že každá z nich je správna. Najlepšia káva je totiž taká, ktorá nám chutí. Nebojme sa teda experimentovať s hrúbkou mletia, dobou extrakcie či objemom vody. Na prípravu budeme potrebovať ( položky nájdete na konci návodu aj v našom e-obchode ) :
  1. Dripper V60 a nádobu na kávu.
  2. Zrnkovú kávu (alebo už namletú kávu) – odporúčame však kávu namlieť vlastnoručne, káva nám tým pádom nezvetráva a my z nej dostaneme jej úžasné chute
  3. Mlynček na kávu
  4. Rýchlovarnú kanvicu na vodu, najlepšie s nastaviteľnou teplotou.
  5. Papierové filtre na dripper V60
  6. Váhu
  7. Stopky
  8. najlepšie filtrovanú (90% kávy je voda, preto jej kvalita výrazne ovplyvňuje aj výslednú chuť kávy)
Poďme na to !

1. Zohrejeme si vodu v rýchlovarnej kanvici. Voda v kanvici sa však zohreje až na 100 °C, my ale použijeme takú, ktorá má 92 °C. Zníženie teploty zo 100 na 92 °C trvá približne 45 sekúnd, a to je presne ten čas, kedy si stihneme namlieť kávu.

2. Namelieme si kávu na stredne hrubé mletie. Záleží na tom, aký mlynček používame, no je nutné experimentovať. Ak sa nám výsledný produkt zdá príliš ťažký a monotónny, nabudúce použijeme hrubšie mletie. Naopak, ak je káva príliš mdlá a ťažko v nej identifikujeme chute, použijeme jemnejšie mletie. Správne mletie sa dá jednoducho odhadnúť podľa doby extrakcie. Ak nám celý proces trvá od 2 do 3 minút, hrúbka kávy by mala byť v poriadku. My sme použili 8 g kávy na 100 ml vody. Mleli sme 20 g kávy.

3. Vezmeme papierový filter a jeho hranu jemne preložíme tak, aby nám vznikol krásny ihlan, ktorý sadne do drippera ako uliaty.

4. Dôležitou súčasťou procesu je premytie filtra horúcou vodou, čím sa zbavíme drevenej chute z papiera. Dbáme na to, aby bol celý filter namočený. Filter sa nám pekne prilepí na steny drippera. Vodou tým pádom zohrejeme aj nádobu, do ktorej bude vyextrahovaná káva padať. Čistú vodu vylejeme.

5. Namletú kávu vysypeme do drippera s filtrom a jemným pohybom uhladíme kávu do horizontálnej polohy.

6. Priatelia, spúšťame stopky. To, čo ideme vykonať, sa nazýva bloom, teda „kvitnutie“ kávy. Na každý namletý gram kávy nalejeme 2,5 g vody, teda 50 ml vody s teplotou približne 92 °C. Lejeme priamo na kávu, nie na strany drippera.

7. Kávu premiešame buď lyžičkou, alebo dreveným miešadlom tak, aby každé namleté zrnko prišlo do kontaktu s horúcou vodou. Lyžičku opatrne ponoríme a preklopíme na vrch. My osobne miešame kávu krúživými pohybmi drippera. Káva sa nám tak zarovná a premieša.

8. Naše stopky ukazujú 45 sekúnd a my začíname dolievať zvyšných 200 ml vody, a to opäť pomocou krúživých pohybov, pričom lejeme priamo na kávu, nie na strany papierového filtra.

9. Aby sa nám zrnká opäť poriadne namočili, kávu znova premiešame.

10. Je to tu, sme vo finále. Naše stopky ukazujú 2 minúty aj 45 sekúnd. Filter a dripper odložíme, nádobu s kávou premiešame a už stačí iba vychutnať.

Nech vám chutí!

Add to cart